Friday 20 September 2013

Prezentáljunk hatékonyan!



A Prezi iskolai használata


Prezentáljunk, de hogyan?
Klasszikus feladat gyerekeknek órai kiselőadás elkészítése. Ebben vizuális segédletek lehetnek azok a számítógépes programok, melyek segítségével látványosan és érdekesen mutathatják be tudásukat.
Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon szerkesztik meg a diákat a gyerekek, és utána hogyan adják elő a kiselőadást. Sajnos eddig sokszor az volt a tapasztalatom, hogy informatika órán technikailag jól megtanulják használni a diákok az adott prezentációs programokat, viszont gyakorlati felhasználási útmutatást keveset kapnak. Így nagyon sok unalmas, alig olvasható és egyáltalán nem lényegretörő kiselőadást hallhattam. A következő cikkben egyrészt a Prezi program felhasználási javaslatait láthatjuk, másrészt néhány gyakorlati tanácsot, melyet érdemes megszívlelni még a szerkesztés előtt.

Magyar fejlesztés, világszínvonal
A Prezi programját 2008-ban hozta létre néhány magyar fiatal szakember. Ma már jelentős vállalattá nőtte ki magát a cég, nemcsak Budapesten van fejlesztőközpontuk, hanem az USA-ban is. Ideas matter (A gondolatok fontosak) mondja mottójában a vállalat, és ez nem csak a szavak szintjén működik, hanem a valóságban is. Mindig is nagy fontosságot tulajdonítottak a kreativitásnak, a megjelenésnek és a könnyű felhasználhatóságnak. A programot előszeretettel használják a TED konferenciákon is (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn), ahol összesen 18 perc alatt kell egy kreatív és érdekes ötletet bemutatni a közönségnek.
Akkor éreztem először igazán, hogy mennyire elterjedt a program, mikor egy online eTwinning megbeszélés során egy ciprusi kollégám ajánlotta a programot, mondván milyen jól lehetne használni a közös projektünkben.

Prezentáció diák nélkül
A program flash alapú, a www.prezi.com oldaláról érhető el. Nem kell letölteni a számítógépre, alapvetően online használható (offline is használható térítés ellenében). A nagy különbség más prezentációs programokhoz képest (például a Microsoft Power Pointjával összehasonlítva), hogy itt nem egyes diákat szerkesztünk egymás után. A Preziben egy nagy szerkesztővászont kell elképzelni, amin szövegeket, képeket, videókat helyezhetünk el tetszés szerint. Ezeket a digitális anyagokat nem lineárisan, sorban vetíthetjük le, hanem a vászon felületén bármely sorrendben. Így egy érdekes felület jön létre, amelyben kicsinyíthetünk és nagyíthatunk is. Ezzel nemcsak érdekesebb, ha nem látványosabb is lehet előadásunk.

1. ábra: Ötletes sablonokból választhatunk

A program alapvető használata
A program felülete sajnos angol nyelvű, de kis angoltudással könnyel elsajátítható a használata. Sok segítő anyag is letölthető a programhoz szöveges- és videó formátumban, akár magyarul is. (Hasznos lehet magyar felhasználók számára a www.prezimagyarul.hu oldal). Regisztráció után balra fenn a New prezi kék színű gombjára kattintva elkészíthetjük első saját prezinket. Először a felajánlott sablonokból (template) választhatunk egy számunkra megfelelőt. Itt választhatjuk ki, hogy az alapfelület, melyen dolgozni fogunk, milyen legyen. (1. ábra)

Ha kiválasztottunk a nekünk kedves alapvásznat, először adjunk nevet előadásunknak a Click to add title dobozba kattintva. A betűtípusok nagy része a magyar ékezeteket is elfogadja. A sablonok már előre megadnak néhány keretet (frame), melyekbe írhatunk, vagy képeket helyezhetünk el. A könnyebb átláthatóság és szerkesztés érdekében a beillesztett kereteket a bal oszlopban láthatjuk. Rájuk kattintva megjelennek a keretek nagyban, és továbbszerkeszthetjük őket.


2. ábra: Hogyan szúrjunk be képeket?
A felső menüsorban balra fenn a Present kék gombbal az elkészült prezit vetíthetjük le. Az Undo gombbal visszaléphetünk a szerkesztésben egy lépést. A kis lemez ikonjával menthetjük előadásunkat, de a program automatikusan is ment. A következő Frames & Arrows (Keretek és nyilak) gombbal újabb kereteket illeszthetünk be a saját ízlésünk szerint (választhatunk négyzet alakú vagy kerek kereteket is). Nyilakkal vagy vonalakkal felhívhatjuk a figyelmet valamilyen egységre az előadásban.
Az Insert (Beilleszt) gombbal különböző digitális tartalmakat illeszthetünk be a prezentációnkba. Többek közt beilleszthetünk például képeket (Images…). A felnyíló párbeszédablakban (2. ábra) kiválaszthatjuk, hogy a Google képkeresőjéből keressünk képet, vagy a saját gépünkről töltsünk le. Ha az első módot választjuk, akkor a keresendő szót beírva jobbra megjelennek a felkínált képek, amelyekre rákattintva megtehetjük a beillesztést. Ezeken kívül beilleszthetünk alakzatokat, diagramot, de hangot vagy YouTube videót is. Ilyenkor a YouTube videó megosztási linkjét kell bemásolni a párbeszédablakba.
Végül a Themes (Témák) menüpont alatt megváltoztathatjuk az előadásunk betűtípusát, színét, megjelenését. A változtatás során vigyázzunk, hogy nem minden betűtípus ismeri fel a magyar ékezeteket teljes mértékben.

A keretek és elrendezésük

Ha a bal oldalon elhelyezkedő keretekre kattintunk, akkor nagyban megjelennek középen a könnyebb szerkeszthetőség érdekében. (3. ábra) Az egyes szövegdobozokra kattintva, szerkesztőfejléc jelenik meg. A fenti Edit text gombbal a szövegdobozokat szerkeszthetjük (kiválaszthatunk stílusokat, betűnagyságot, színt, elhelyezkedést, felsorolássá alakíthatjuk, stb.) A Delete (törlés) gombbal ki is törölhetjük a szövegdobozt. A középen elhelyezkedő + és – gombokkal nagyíthatjuk vagy kicsinyíthetjük a szövegdobozt, a köztük levő tenyér ikonnal pedig mozgathatjuk. Nagyságát a szövegdoboz keretének sarkában elhelyezett négyzettel is módosíthatjuk (egérrel húzhatjuk nagyobbra vagy kisebbre), de a körkörös nyíl mellett levő körrel forgathatjuk is.

3. ábra: A keretek szerkesztése
A Click to add text gombra kattintva újabb szöveget írhatunk bele a következő szövegdobozba. Az alsó szürke menüsorban kiválaszthatjuk, hogy milyen típusú keretet szeretnénk szerkeszteni (csak szöveget; csak képet; kép + szöveget; üres keretet), de újabb keretet is létrehozhatunk (New Frame).


A keretek sorrendje és megosztás
A keretek sorrendjét a keretek mellett elhelyezkedő szám mutatja. Természetesen ezeket módosíthatjuk, ha az adott keretet áthúzzuk a megfelelő helyre a bal oldali keretszerkesztőben. Itt, ha jobb egérgombbal rákattintunk a keretre, akkor a keretben elhelyezkedő tartalmak sorrendjét is animálhatjuk (Animate frame contents).
Nagyon fontos funkciója a programnak a megosztás. Ez elérhető jobbra fenn a Share gombbal. A legördülő menü első pontja a Share prezi… (4. ábra). Itt megkaphatjuk a prezentáció linkjét (Copy link), melyet megoszthatunk például egy emailben. Külön felhasználókat is meghívhatunk (Add people) szerkesztésre (Editor) vagy megnézésre (Viewer), ha beírjuk emailcímüket.
4. ábra: A prezi megosztása

Iskolai felhasználás
A programot alkalmazhatjuk bármilyen iskolai tanári vagy diákelőadáshoz. Az elkészült prezentációt levetíthetjük online, de le is tölthetjük offline verzióban is (Share menüpont jobbra fenn – Download as portable prezi). Így internet nélkül is bárhol levetíthetjük.
    Nagyon jó alkalmazási lehetőség a csoportmunka gyakorlására. Három-négy fős tanulócsoportoknak kiadunk egy-egy témát közös munkára. Ilyenkor az interneten közösen dolgozhatnak. Fontos előre megegyezni viszont velük az ezt követő értékelésben. Meg kell tudni mutatni, hogy ki mennyit dolgozott a produktumon, illetve mindenkinek részt kell vállalni az előadásban is. Fontos megegyezni a keretek számában és az előadás hosszában is. Ekkor nemcsak a prezentáció minőségét (kinézet, érthetőség, stb.) értékeljük, hanem a tartalmát, sőt az előadást is. Természetesen nemcsak a tanárok, hanem a diákok is értékelhetik egymás munkáit.
            Jól lehet használni földrajzoktatásban, ha egy alaptérképet töltünk be a vászonra, és erre rakjuk rá a kereteket a megfelelő helyeken. Így akár egy író életrajzát is ábrázolhatjuk, csak ilyenkor nem elsősorban képeket rakunk a keretekbe, hanem szövegeket.
            Hasznosak a prezentációk idegen nyelv tanításakor is, ilyenkor a diákok az adott idegen nyelven adják előadott témában előadásukat.
(Megjelent: Közoktatási Vezető 2013. szeptember 62-64. o.)

No comments:

Post a Comment