Tuesday 24 June 2014

Hogyan töltsük fel portfóliónkat?

A portfólió feltöltő felület használata

2014. február 6-án az Oktatási Hivatal megnyitotta azt a feltöltő felületet, ahol azok a pedagógusok tölthetik fel portfóliójukat, akik tizennégy év szakmai gyakorlattal és szakvizsgával rendelkeznek. A portfóliókat a pedagógusok 2014. április 30-ig tölthetik fel a rendszerben. Ez a dátum a határideje annak is, hogy beküldjék kérelmüket a Pedagógus II. fokozatba való besorolásukhoz. Az alábbi cikk a feltöltő felület szerkezetét és használatát mutatja be nagy vonalakban elsősorban a nevelési-oktatási intézményben dolgozó pedagógusokra fókuszálva.

Hogyan jelentkezzünk be?
Az intézményvezetők a KIR segítségével engedélyezték a feltöltésre jogosultaknak a belépést. Erről feltehetőleg a fenti kritériumoknak megfelelő pedagógusok már kaptak e-mailt, melyben olvashatnak részletesen a regisztráció folyamatáról. Ebben a levélben csatlakozhatnak a feltöltő felület linkjére is[1].
Ebben a tájékoztató levélben található két alapdokumentum hozzáférése is link formájában, melyeket megnyitva a portfólió tartalmáról és feltöltéséről részletes hivatalos segédanyagot kapunk. A két dokumentumot (Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez[2] és E-portfólió felhasználói útmutató[3] ) érdemes számítógépünkre letölteni, és részletesen áttanulmányozni, hiszen ezek a hivatalos dokumentumok írják le részletesen a pedagógus besorolás tartalmi és a portfólió feltöltésének technikai követelményeit.
A regisztráció után a felhasználónév a pedagógus oktatási azonosítója (aki nem tudja, az iskolai adminisztrátorától kérheti el). A jelszónak legalább nyolc karakter hosszúnak kell lennie, és tartalmaznia kell legalább egy számot és egy nagybetűt is. (Mindenképpen jegyezzük le valahova ezt a jelszavunkat, mert alapvető fontosságú az elkövetkező napokban.) A felhasználó típusa legördülő menüben pedig értelemszerűen a Pedagógus lehetőségét válasszuk ki.

A feltöltő felület menüpontjai
            Belépéskor a Nyitólap menübe kerülünk először. Itt alapvető hasznos információkat találunk a portfólióval kapcsolatban. Érdemes részletesen végigolvasni: a lap tetején hasznos információkat találunk (például a feltöltendő dokumentumokról, vagy újra letölthetjük az Útmutatókat), alul pedig a pedagógusminősítés törvényi hátteréről tájékoztató linkek vannak felsorolva.
            A felület elrendezése logikus és átlátható. A fejlécben általános adatok találhatók a feltöltött adatmennyiségről (tárhely MB-ban), a rendszerben eltöltött időről, melyik változatot használjuk (egyszerűsített vagy teljes), illetve a feltöltés szintjéről (hány százalékát töltöttük fel a feltöltendő anyagnak). A fejlécben találhatóak a szerkesztési menük fülei (Nyitólap, Profil, Szakmai önéletrajz, Pedagógiai tevékenység dokumentumai, Nevelő-oktató munka dokumentumai, Véglegesítés)
1. ábra: A felület szerkezete. Látható, hogy az Nevelő-oktató munka menü Munkakör kiválasztása almenü szerkesztés alatt van, mivel a fehér nyíl felfelé mutat.
            Ha rákattintunk az adott menü fülére, szürke alapon találhatjuk meg az almenü (blokk vagy mező) címeit, a címek mellett lefelé mutató fehér nyilakkal. Ha megnyitjuk az almenüt, akkor a nyíl felfelé mutat. (1. ábra) Fontos megjegyezni, hogy csak akkor léphetünk tovább a felső menükben, ha minden feltöltött vagy szerkesztett munkánkat elmentettünk, és a nyilak felfelé mutatnak. Ezek hiányában hibaüzenet jelenik meg: Szerkesztés alatt álló űrlap esetén a továbblépés nem lehetséges. Továbblépéshez, kérjük zárja be a szerkesztés alatt álló űrlapot.

Szerkesztés; feltöltés a menüpontokba
2. ábra. A kék (nem szerkeszthető) és sárga hátterű (szerkeszthető) almenük (Kép forrása: Felhasználói útmutató)
A kék színű háttérrel rendelkező almenük (blokkok) nem szerkeszthetők a pedagógusok által. Viszont nagyon fontos megnézni, hogy pontosak-e az adatok (számos hiba található bennük). Ha hibát talál bennük a felhasználó, akkor az iskola adminisztrációján kell szólni, és kijavítják a KIR-ben, ami automatikusan feltölti a rendszerbe is.
A sárga hátterű almenük (blokkok) szerkeszthetőek különböző ikonok segítségével. A lap/ceruza ikonjával módosíthatjuk, szerkeszthetjük adatainkat, a kuka ikonnal törölhetjük a helytelen vagy hibás adatokat. A kis lemez ikonnal elmenthetjük feltöltött vagy módosított adatainkat. Végül a piros V ikonnal visszazárhatjuk az almenüt mentés nélkül. Az utóbbi három esetben rákérdez a rendszer, hogy biztosan szeretnénk-e végrehajtani a feladatokat.
Egyes menüpontok neve mellett jobbra fenn található egy vagy két csillag. A * jelentése az, hogy kötelező kitölteni az adott menüt, a kitöltés nélkül nem menthető. Ha mégis kilépnénk a menüből, akkor hibaüzenet jelenik meg. A ** jelentése szerint a mezőt lezárhatjuk mentés nélkül, de a véglegesítéshez ki kell tölteni.
A szerkesztést segítik legördülő menük is. Ebben az esetben a menüablak kis nyilára kattintva kiválaszthatjuk a megfelelő opciót. Van olyan legördülő menü, melyben csak a felsoroltak közül választhatunk (például a Nevelő-oktató munka dokumentumai menüben a portfólió jellege – lásd 1. ábra), de olyan is, melyben a legutolsó – Egyéb – négyzetbe beírhatjuk a megfelelő választ (Pedagógiai tevékenység dokumentumai menü Tevékenységek almenü).
A dátumok beírását egy felugró naptárablak segíti. A legördülő menüből választhatjuk ki a megfelelő évet, a felső szürke nyilakkal a hónapot jelölhetjük ki, végül a napot a megfelelő számra való kattintással választhatjuk ki. Az ikon segítségével a ki nem töltött dátumválasztó ablakot lehet kikapcsolni, illetve a már beírt dátumot törölni.
Az almenükben újabb blokkokat lehet létrehozni a sárga + gombbal (mellette szöveg is lehet, például szakmai tapasztalat hozzáadása a Szakmai önéletrajz menüben a Szakmai tapasztalatok, munkahelyek almenüben) (3. ábra)
3. ábra: Újabb blokkokat nyithatunk, de szerkeszthetjük is a régieket.

            A nevelő-oktatói munka dokumentumainál ötfajta jelölés található. Itt a számok azt jelentik, hogy hány dokumentum tölthető fel. Ha a szám szürke, akkor még nem történt feltöltés. A piros keretes szám azt jelentik, valamilyen hiányzó feltétel miatt nem tölthető fel ide a dokumentum. Ha a kurzort a szám fölé húzzuk, akkor egy információs ablak jelenik meg a hiányzó feltételekről. A piros alapon fehér számú ikon azt jelzik, hogy a dokumentumot kötelező feltölteni, és a feltöltés megkezdhető. A sárga hátterű szám azt jelenti, hogy a mentés már megtörtént, de valamilyen okból a véglegesítés nem végezhető el. A zöld ikon szerint feltöltés megtörtént, és a véglegesítés lehetséges.
           
A véglegesítés
Ha beléptünk a menübe, akkor az almenük (blokkok) és a dokumentumok mellett különböző ikonok jelzik a feltöltöttség állapotát. A piros körben levő fehér × azt jelzi, hogy nincs még mentve az adott dokumentum vagy blokk. A sárga körben levő felkiáltójel mutatja, hogy valami hiányzik még a kitöltöttséghez. Végül a zöld karikában levő fehér pipa jelzi, hogy az adat el lett mentve. Véglegesíteni az oldal alján található lakat ikonjával lehet.
Általános tanácsok a feltöltésre
A rendszerbe pdf formátumban kell feltölteni a dokumentumokat. Ennek a fájltípusnak az az előnye, hogy minden gépen ugyanúgy olvasható, nem módosul. A hátránya viszont, hogy utólag nehézkes szerkeszteni. Ezért .docx, vagy bármilyen más szerkeszthető dokumentumból kell elkészíteni. Ezt a legkönnyebb megtenni a Mentés másként gomb segítségével. Itt válasszuk ki a .pdf formátumot.
A feltöltendő adatmennyiség is korlátot szabhat. Filmet úgy érdemes megosztani a portfólióban, hogy előtte valamely fájlmegosztó programba az interneten feltöltjük, és a megosztó linket illesztjük bele a felöltendő fájlba.
Ha a felületben 30 percen belül semmit sem csinálunk, akkor a rendszer automatikusan kiléptet. A hátralevő időt fenn a bal sarokban láthatjuk. Minden egyes új tevékenység esetén újra indul a visszaszámláló óra.
Érdemes a felületet a feltöltés előtt felfedezni: belépni a menükbe, megtekinteni az almenük tartalmát. Hasznos, ha megnézzük, hogyan lehet a különböző tartalmakat feltölteni, szerkeszteni próbaképpen. Nyugodtan próbálgassuk a funkciókat, mert a felületet nem lehet „elrontani”, minden fontosabb akció (mentés, törlés, szerkesztés) előtt rákérdez a rendszer megerősítésre. A végső véglegesítés előtt bármit újraszerkeszthetünk, vagy nem kívánt adatokat törölhetünk.
Magának a felületnek a megismerése és használatának elsajátítása sok időt vesz igénybe, még akkor is, ha a feltöltendő dokumentumok már maradék nélkül készen vannak. Viszont a felület átlátható és logikus. Adjunk magunknak időt és türelmet: próbáljuk újra máshogyan, ha nem megy egy-egy lépés, vagy nézzük meg az idevágó részt a felhasználási útmutatóban.

A fenti cikk a következő helyeken jelent meg nyomtatásban: 
A portfólió feltöltéséhez szükséges online felület használata, Kötelező pedagógiai portfólió lépésről lépésre, 2014, Fórum Média Kiadó Kft.
            Hogyan töltsük fel portfóliónkat? – A portfólió feltöltésére szolgáló felület használata
Közoktatási Vezető, 2014. április, 46-48. o.

No comments:

Post a Comment