Thursday 21 April 2016

A pdf-ről - nemcsak tanári portfóliót íróknak



A pedagógusoknak nemcsak a portfóliójukhoz, hanem mindennapi munkájukhoz is hasznos lehet ismerniük a pdf dokumentumok kezelését és használatát. E mostani cikkben kissé eltérő alkalmazásokat mutatunk be, mint az eddigi lapszámokban. Eddig elsősorban a tanulóknak szóló programok kerültek bemutatásra, most inkább a pedagógusoknak szóló szoftverekről lesz szó. 


A pdf előnyei és hátrányai
A pdf dokumentum típusát az Adobe fejlesztette ki. Ahogy a fájltípus rövidítése is mutatja (Portable Document Format – hordozható fájlformátum), olyan dokumentumot jelöl, amit könnyen lehet olvasni különféle eszközöktől függetlenül. Például így egy asztali számítógép, és egy okostelefon vagy tablet is tudja olvasni könnyedén ezt a fájltípust. Elég hozzá, hogy telepítsük egy ingyenes pdf-olvasó programot (például ilyen: Adobe Acrobat Reader vagy a Foxit Reader).
Bizonyára megesett már velünk, hogy egy szöveges dokumentumot nem tudtunk olvasni, mert nem látszódtak rendesen az ékezetek, vagy nem tudtuk kinyomtatni a képernyőn látható szöveget megfelelően. Ennek az az oka, hogy számos esetben a felhasználóknak különböző verziójú vagy beállítású programjaik lehetnek, például egy szövegszerkesztő esetében. A pdf használatával elkerülhetjük azt a problémát. A formátum segítségével elkerülhetjük, hogy más gépén ne látszódjon másképp a dokumentum, vagy mást nyomtasson ki nyomtatónk, mint amit a számítógépünkön látunk.
Éppen ezért az e-portfólió feltöltőfelület is csak a pdf fájlok feltöltését támogatja összesen 100 MB méretben. Bármennyi fájlt feltölthetünk, egyenként maximum 10 MB méretben. A felhasználói dokumentáció részletesen leírja a pdf-ek készítésének menetét képernyőábrák segítségével. Ha a Word szövegszerkesztőjét használjuk, akkor Mentés másként funkcióval készíthetünk pdf-et.
Gyakorlati tanácsként elmondható, hogy a fájl nevének adjunk valamilyen releváns nevet, amely segítségével pontosan azonosíthatjuk a dokumentumunkat. Például érdemes beleírnunk nevünk kezdőbetűjét, és a fájl tartalmának típusát (pl.: óravázlat1_GA.pdf). Szakértők szerint több pedagógusnál is előfordult, hogy nem a megfelelő fájlt töltötték fel a felületre. A megfelelő név segítségével elkerülhetjük, hogy más fájlt töltünk fel véletlenül.
Pdf-et készíthetünk szöveges dokumentumból, Excel táblázatból, Power Point prezentációból, vagy képformátumból, például jpg-ből is. Technikailag a táblázatokat és a prezentációkat azonos módon, egyszerűen alakíthatjuk át pdf dokumentummá: a Mentés másként funkciót kell használnunk. A képek esetében ez valamivel bonyolultabb, ebben az esetben a képet bele kell illeszteni egy szöveges dokumentumba, majd elmenteni pdf-ben.
 Képek esetén figyelni kell, hogy csak olyan képet töltsünk fel a portfóliónkba, amelyen nem lehet diákjainkat felismerni személyiségi jogaik védelme miatt. Például olyan képet feltölthetünk, amin tanulóink háttal állnak a digitális a táblánál és dolgoznak. Kivételt képezhetnek az olyan képek, amiket már publikáltak, például egy újságban. Ilyenkor viszont a pontos forrást fel kell tüntetni.
A pdf hátránya, hogy elkészítés után már nem nagyon lehet szerkeszteni. Legegyszerűbb módja az újraszerkesztésnek, ha az eredeti szövegfájlt módosítjuk. Ebben az esetben az eredeti szövegdokumentumot meg kell nyitni, és kijavítani a hibát, majd újra elmenteni pdf-ben. Ezért érdemes megőrizni az eredeti fájlt, mert adandó alkalommal esetleg újra kell szerkesztenünk.
Ennek ellenére ma már vannak olyan ingyenes pdf-szerkesztők, amelyekkel újraszerkeszthetjük a pdf-et direkt módon az eredeti fájl megnyitása nélkül, de ez viszonylag nehézkes. Úgy kell elképzelni az ilyen programok működését, mintha képet szerkesztenénk. Így ilyen programokkal csak kisebb hibákat érdemes kijavítani, vagy olyan esetben használni, ha már nincs meg az eredeti dokumentum. Ilyen szerkesztőprogram a PDF Escape (https://www.pdfescape.com/), vagy a PDF Buddy (https://www.pdfbuddy.com/). Mindkettő program online, ingyenes és regisztrációt nem igényel.

Egyéb műveletek pdf-ekkel
Problémaként felmerülhet, hogy több pdf fájlunk is van, ezeket szeretnénk egy új pdf dokumentummá összeolvasztani. (Az eredeti fájlok nem állnak rendelkezésünkre.) Ebben az esetben merge (összevon, egyesít) programokat használhatunk.  Ilyen online program lehet a PDF Merge! (http://www.pdfmerge.com/) Annyi csak a feladatunk, hogy feltöltjük az adott dokumentumokat (Tallózás… menüpont alatt), majd alul rákattintunk a Merge! gombra. A kész pdf dokumentumot végül elmenthetjük.
Ennek a folyamatnak az ellentéte a split (hasítás), amikor egy pdf-ből több oldalt hozunk létre. Használhatjuk a PDF Split! programját (http://www.splitpdf.com/). Miután feltöltöttük a szétdarabolandó dokumentumot, meghatározhatjuk, hogy mely oldalakat szeretnénk különválasztani, illetve melyiknek milyen nevet adjunk. Olyan funkció is létezik, hogy a program a fájl összes oldalát külön dokumentummá szedi szét.

1. ábra: A programmal kiválaszthatjuk, hogy mely oldalakat vágunk szét, és ezeket külön mentsük-e el, vagy egy új közös pdf-ben

Vannak olyan oldalak is, melyek több funkciót is magukba foglalnak, a dokumentumainkon több módosítást is végezhetünk. Például ilyen program az I love pdf (http://www.ilovepdf.com/), ami a fenti funkciókon kívül még tud pdf-ből képfájlt (jpg-t) készíteni, vagy egy pdf-fájlt forgatni (rotate). (1. ábra)
Végül felmerülhet a kérdés, hogyan készíthetünk pdf-ből újra szerkeszthető szöveges dokumentumot. Egyszerű módszerként akár ki is jelölhetjük az adott szöveget a pdf-ben, majd beilleszthetjük szövegszerkesztő programunkba. Ez rövid szöveg esetén nem jelenthet nagy gondot, de hosszabb szöveg esetén nem nagyon hatékony. Ennek az az oka, hogy sokat kell még utólag szerkeszteni a dokumentumot, mert széttördelődnek a sorok, a formázások elvesznek. Ebben segíthetnek a converter (átalakító) programok, melyek használatával sokkal jobban hasonlít a pdf szövegéhez az átalakított szöveg. (Itt is kell utólag szerkeszteni!) Ilyen program lehet a PDF online programja (http://HYPERLINK "http://www.pdfonline.com/pdf-to-word-converter/"www.pdfonline.com/pdf-to-word-converter/). Az online programban egyszerűen fel kell csak tölteni a dokumentumot (Upload a File to Convert…), majd a program elvégzi a konvertálást. Végül itt is elmenthetjük a dokumentumot gépünkre.

A cikk megjelent a Közoktatási Vezető  2016. áprilisi számában (18-19. o.)



No comments:

Post a Comment