Monday 23 May 2016

Linkek használata



Az internetes világban sokszor találkozhatunk olyan fogalmakkal, mint link, hiperszöveg, URL. Legtöbbször ezeknek a fogalmaknak nem vagyunk tisztában a pontos jelentésükkel, pedig valójában felhasználóként rendszeresen használjuk őket. Tudatos használatuk pedig megkönnyítheti mindennapi tanári munkánkat is.


Néhány alapfogalom
A fenti bevezetőben is megtalálható fogalmak az internet alapvető funkcióival köthetőek össze. Az URL, más nevén webcím egy szabványosított cím, ami az interneten található bizonyos objektumok (például weblapok, képek, szövegek) címkéje. A rövidítés a Uniform Resource Locator angol szavakból ered, magyar jelentésük egységes erőforrás-azonosító. A cím alapján találhatja meg számítógépünk az interneten a keresett dokumentumot. Az általunk használt böngészőben fent a címsorban található, pl.: http://www.kozoktatasivezeto.hu/ . (a cím elején található protokollt – http:// - általában nem kell beírnunk, mert böngészőnk enélkül is felismeri a webhelyet.)
A link, más néven hiperhivatkozás, ugrópont, kapocs egy hiperszöveget hoz létre. Mindenki találkozott már hiperszöveggel az interneten: az általában aláhúzott vagy más színnel megjelölt szövegrészletekre, ikonokra vagy képekre kattintva egy másik weblapra kerülhetünk. A kurzor a böngészőnkben egy link fölé húzva egy mutatóujjat jelző kézre vált át, jelezve, hogy a hiperhivatkozásra kattintva más helyre irányít az internet.

Hiperszöveg létrehozása
Mi is könnyen készíthetünk hiperhivatkozásokat, elég csak a levelezőprogramunkban egy szövegrészletet kijelölni, és rákattintani a szerkesztőben található, láncszemeket jelölő ikonra. Ekkor egy ablak ugrik fel, és beírhatjuk, hogy melyik url-re ugorjon a program. Ezzel az eszközzel nagyban egyszerűsíthetjük életünket: nem kell hosszú címeket bemásolnunk a szövegbe, ha valamit meg szeretnénk osztani, hanem egyszerűen csak hivatkozásokat készítünk.

A linkek kezelése
A linkeket egyszerűen megosztáshoz tudjuk használni. A fenti esetben például a levelezésünkben oszthattunk meg egyéb információkat: képeket vagy weblapokat. Közösségi oldalak, például a Facebook linkek megosztásakor felismeri az url-t, és egy kis ikont varázsol a linkből. Így egy grafikus elemre kattinthatunk, amely egy képpel is jelzi az objektum tartalmát, például láthatjuk, hogy egy videó, vagy egy szöveg jelenik meg a kattintás után. Tanári portfóliónkban is érdemes megosztani elkészült munkáinkat (filmeket, prezentációkat, képeket, digitális posztereket, stb.), mert jól bizonyíthatjuk velük IKT-jártasságunkat, és vizuális tartalommal színesíthetjük a portfóliót. Mivel a portfólió feltöltésekor mennyiségi megkötések vannak, ezeket az anyagokat nem lehet felölteni a felületre, csak hiperhivatkozásokat tehetünk bele munkánkba.
A hiperhivatkozásokat forrásként is lehet alkalmazni. Egy tudományos munkában vagy tanári portfólióban fel kell tűntetni a felhasznált irodalom vagy kép megjelenésének helyét. Internetes forrásoknál az url-t adjuk meg. Fontos megadni a link bemásolása után a letöltés dátumát is, hiszen a weboldalak folyamatosan változnak, nem biztos, hogy az eredeti oldalra fog mutatni a link. Változás esetén mentett a mentett oldalt meg lehet találni.
A linkeket szerkeszteni is lehet. Az iskolánkban használt digitális napló levelezőprogramja például nem tud hiperhivatkozást készíteni a fenti módon. Viszont szülőkkel meg szerettem volna osztani a szülői értekezlet anyagának prezentációját. A problémám az volt, hogy a prezentációs program által felkínált link kezelhetetlenül hosszú volt. Ebben az esetben az esetben linkrövidítő programot használhatunk. Az online programba csak be kell másolni a hosszú url-t, és a lerövidíti a webcímet. A böngésző címsorába bemásolva vagy hiperhivatkozásként ugyanarra a webhelyre fog irányítani.  Így elegáns és könnyen kezelhető linkeket kaphatunk. Ilyen programok például: http://ow.ly/ , http://tiny.cc/ vagy a https://goo.gl/ . Ezekbe a programokba bejelentkezés után megnézhetjük, hogy hányan kattintottak a rövidített linkre, vagy QR-kódot is gyárthatunk belőlük.

Linkgyűjtemények létrehozása
Linkgyűjteményeket akkor érdemes létrehozni, ha több linket is meg akarunk osztani, és azokat valamilyen módon csoportosítani szeretnénk. Például diákjainkkal szeretnénk több linket megosztani egy témában: megbízható források gyűjteményét szeretnénk nekik létrehozni. Ilyenkor egyszerűen készíthetünk egy dokumentumot is, amibe beleírjuk a számunkra fontos linkeket. Aztán az elkészült dokumentumot oszthatjuk meg. (A szövegszerkesztő programok, például a Word automatikusan felismeri a linkeket.) Ennél viszont sokkal szebb, és hatékonyabb alkalmazások is elérhetőek már. 
Ilyen például a http://www.pearltrees.com/ programja. (1. ábra) A regisztráció után saját, megosztható, illetve kollaboratívan kezelhető gyűjteményt hozhatunk létre. Például megkérhetjük diákjainkat, hogy ők is egészítsék ki a gyűjteményt. Használata egyszerű és az alapszolgáltatások ingyenesek.
A középen megjelenő + jelre kattintva adhatunk nevet gyűjteményünknek. A gyűjteménybe lépve jobbra fenn + jelre kattintva hozhatunk létre mappákat, melyekbe linkeket gyűjthetünk, illetve tehetünk a mappákba linkeket. A + jelre kattintva egy ablak ugrik elő. Az ablak felső részén választhatjuk ki, mit szeretnénk szerkeszteni. Ha a bal első ikonra (Collection) kattintunk, mappát hozhatunk létre. Alul egy képet is rendelhetünk hozzá ikonként. A mappába új linkeket a Web page ikonnal tehetünk. A keresőbe beírva a honlap címét, a program kidobja az ikonként átalakítva a linkeket. A kiválasztás után az Add (hozzáadás) gombbal tesszük bele a mappába a linket. A mappába importálhatjuk a könyvjelzőinket (felül Import/My bookmarks), de tehetünk képet vagy dokumentumot is (felül Image vagy File). Az elkészült gyűjteményt a cím mellett jobbra a három összekötött karikát tartalmazó ikonra kattintva oszthatjuk meg. Kaphatunk egy linket, de megoszthatjuk személyekkel, vagy kérhetünk beágyazási kódot is. Példaképpen elkészítettem egy gyűjteményt IKT-alkalmazások gyűjteményével tanároknak. A link: http://www.pearltrees.com/gubernator/ikt-gy-jtemeny-tanaroknak/id15801889 Rövidítve ugyanez: http://goo.gl/P3sIF 
Megjelent: Közoktatási Vezető 2016. május 16-17. o. 

No comments:

Post a Comment