Sunday 12 June 2016

Készítsünk keresztrejtvényt!



Különböző rejtvényeket hatékonyan lehet használni az iskolai munkában: jó segítséget tehetnek új anyag feldolgozásában, ismétlésben vagy differenciálásban. A tanulók motivációját is jelentékenyen lehet növelni keresztrejtvényekkel, mert érdekesnek találják, és gyors visszajelzést tesz lehetővé.




Szókeresés
A szókereső rejtvényeket jól lehet használni az általános iskolai oktatásban vagy a nyelvtanításban, de volt olyan osztály gimnáziumban is, ahol pihentető, levezető feladatként is alkalmas volt az iskolai munkához. A rejtvényfajta úgy néz ki, hogy a keresendő szavakat egy négyzetbe vagy téglalapba rejti el a program más betűk társaságában. (Ma már sokféle alakzatba is rendezhetjük a betűket különféle online szoftverek segítségével!) Régebben nagy munka lehetett, míg egy tanár egy ilyen feladatot megszerkesztett egy négyzethálós papírlapra, ma már többféle opció közül is választhatunk a szerkesztés során, hogy minél használhatóbb és tetszetősebb rejtvényeket kapjunk.
A feladat hatékonyan fejlesztheti a helyesírást, mivel a tanulók erősen fókuszálnak a betűsorra, különösen, ha előre is megadtuk a keresendő szavak listáját egy szóbank segítségével. Ha megtalálták a diákok a szavakat, irányok leírását is gyakorolhatjuk velük magyar vagy idegen nyelven: pontosan kell megmondaniuk, hogy hol találták meg a szavakat. A feladatot kombinálhatjuk más feladattípusokkal is, ha megtalálták a szavakat. Például definíciókat írhatnak a szavakhoz, továbbképezhetik a szavakat nyelvtanilag, csoportosíthatják a szavakat, mondatba helyezve gyakorolhatják a szavakat, szinonimákat kereshetnek hozzájuk, vagy ábécé-sorrendbe is állíthatják őket. Végül egymásnak is készíthetnek rejtvényeket interaktívan, ezzel gyakorolva a témakör szavait.
Az interneten több ingyenes szókereső program található. Sajnos magyar nyelven nem találtam használható programot, de kis angoltudással az alkalmazásokat jól lehet kezelni. A szoftverek különböző funkciókkal működnek, a különböző lehetséges opciókat egy táblázatban foglaltam össze. Talán a legegyszerűbb programok működnek a legjobban, könnyebb velük rejtvényeket generálni, és az elmentés is egyszerűbb. A nyelvválasztásnál tudni kell, hogy alapértelmezettként az angol karaktereket támogatják, de egyik programban sem lehet a magyar nyelvet választani. (Kipróbáltam német nyelvvel az opció választása után, de így sem támogatta a német kerektereket.)


Támogatja a magyar karaktereket?
igen
nem
igen
kisbetűvé alakítja
nem
igen
Elrejthető a szóbank?
nem
igen
igen
igen
nem
Ad megoldást?
igen
nem
igen
igen
igen
Alak változtatható?
nem
igen
igen
igen
nem
Beírás iránya változtatható?
nem
igen
igen
nem
igen
Direkt mentés?
nem
nem
igen
igen
igen
Nyelvválasztás
nem
igen
igen
nem
nem


A programok úgy működnek, hogy egy kis ablakba kell begépelni a szavakat vesszővel vagy enterrel elválasztva. Ez után a különböző opciókat is kiválaszthatjuk. (A fenti táblázaton kívüli funkciók is léteznek az alkalmazásokban, például direkt nyomtatás, színek vagy betűk választása, utólagos szerkesztés, a keresztrejtvény szélessége és hosszúsága, stb.) Végül az elkészít (programtól függően Create vagy Generate) gombokra kattintva elkészíti az alkalmazás a keresztrejtvényt. Az elkészült keresztrejtvényt programtól függően kimásolhatjuk egyből szövegszerkesztőbe, de vannak olyan alkalmazások, amik mentett verziót adnak ki (pdf vagy png). Ezek után a szövegszerkesztőből vagy direkt ki is nyomtathatjuk a rejtvényeket a tanulóknak. Érdemes elmenteni a megoldásokat is, így kinyomtatva vagy kivetítve közösen ellenőrizhetjük a diákok munkáját. Egy kilenc szavas szókereső rejtvényben a vízföldrajzzal kapcsolatos szavakat rejtettem el. (1. ábra) Megoldás



Dupla keresztrejtvény
A Discovery Education több keresztrejtvénytípust is fejlesztett oldalán. Talán érdekes még kiemelni a dupla keresztrejtvényt (double puzzle). Elérhetősége:  http://goo.gl/Gu4Odk A rejtvény úgy néz ki, hogy balra szavak látszanak, melyek betűit összekeverték. Jobbra a szavakat helyesen lehet leírni. A szavakból néhány betű ki van emelve (vagy meg van sorrendben számozva). Ezeket a betűket összeolvasva egy új szó jön létre. (2. ábra) Lehetséges instrukció: Írd le helyes sorrendben az összekeveredett betűket! A számozott betűket összeolvasva egy növény nevét kapod! Megoldás

                Ez az alkalmazás is nagyon egyszerűen működik. Öt lépésben elkészíthető: 1-megadjuk a címét; 2-beírjuk a szavakat; 3-megadjuk a rejtett szót; 4-kiválasztjuk, hogy be legyenek-e számozva a rejtett szó betűi sorrendben; 5-kiválasztjuk, hogy legyen-e leírás a rejtvényhez. A kész rejtvényt képként menthetjük el jobb egérgombbal rákattintva.

Kifejezések elrejtve
Discovery Education másik érdekes alkalmazása a lehullott kifejezések (fallen phrases) rejtvénye. Elérhetősége: http://goo.gl/zLUOQr Ebben a nehezebb rejtvénytípusban legalább 40 szavas idézetet, szövegrészletet kell beírni a generátorba. A kész keresztrejtvényben üres négyzeteket találhatunk: a betűk „lehullottak” összekeveredve. A megoldás során oszlopként kell kiválasztani a megfelelő betűket, majd beírni a megfelelő helyre.  A rejtett üzenet egy Babits-idézet. lesz. (3. ábra)

Skandináv rejtvény
Végül az utolsó alkalmazás magyar nyelvű. Egy magyar fejlesztésű alkalmazással skandináv rejtvényt készíthetünk. A http://skandomata.hu oldalán érhető el. Egy megoldást kell beírnunk (5-22 karakterig), és egy rejtett üzenetet is kapcsolhatunk hozzá, amit a rejtvény megfejtése után ad ki a számítógép. (Ez csak online üzemmódban működik). Az elkészült rejtvényt kinyomtathatjuk, egy link segítségével meg is oszthatjuk. Az kész rejtvényhez akár képet is csatolhatunk, de ehhez be kell jelentkezni. (4. ábra)



Megjelent: Közoktatási Vezető, 2016. június 18-19. o.

No comments:

Post a Comment