Sunday 21 May 2017

A Videotanár és a Zanza.tv



Videotéka
Tananyagok kisfilmen

Az internet lehetőséget ad arra is, hogy különféle tartalmakat osszunk meg. Régen, ha egy diák hiányzott, vagy ismételni volt kedve, akkor csak a tankönyv oldalait lapozhatta hasznos információk reményében. Ma viszont számtalan olyan digitális tartalmat is letölthetnek a tanulók, amik segíthetik a tanórára való felkészülést. Köztük például rövid videókat, amelyek szorosan kapcsolódnak a tananyaghoz.


Videók tanuláshoz
1. ábra:
Előkészületek a szónoki beszédhez
A hatékony tanulási folyamatot olyan videoportálok segíthetik legjobban, amik ellenőrzött forrásból származnak, érthetőek, otthoni vagy iskolai munkához kapcsolódóan feldolgozhatók, és kapcsolódnak a tananyaghoz (1. ábra). A jó videogyűjtemények nemcsak a tudást közvetítő filmeket adják, hanem rajtuk keresztül valamilyen formában visszajelzést kaphatnak a diákok megszerzett tudásukról. Teszteket, feladatokat, az eredményről visszajelzéseket is találhatnak a tanulók az oldalakon.
A tanárok munkáját is megkönnyíthetik az ilyen típusú oldalak: nemcsak az órájukat színesíthetik a videorészletekkel, hanem új munkaformákat is alkalmazhatnak a tanítás során. Segítségükkel különféle IKT-vel támogatott módszereket használhatnak: fordított osztályterem vagy gamifikáció (eljátékosítás). Az alábbiakban két, magyar nyelvű, ingyenes videofilmen alapuló tananyaggyűjtemény kerül bemutatásra.

Videotanár
            A gyűjtemény honlapja a http://www.videotanar.hu/ oldalról tölthető le. A szerkesztők az általános iskola felső tagozatának tananyagát feldolgozó videókat töltöttek fel. A videók az 5-8. osztályos diákok tananyagához kapcsolódnak szorosan a nemzeti alaptanterv célkitűzéseinek megfelelően. Az idegennyelvek és a testnevelés tantárgyak kivételével minden tantárgy tananyaga közül válogathatunk kisfilmeket. A vide
2. ábra:
2. ábra. Instrukciók képregényszerűen
(Forrás: Csetényi i. m. 9. o.)
ókat tanárok szerkesztették és hozták létre, de ma már hírességek tananyagai is szerepelnek a kínálatban. Így tévés szerkesztők, művészek is készítettek rövid, 7-15 perces kisfilmeket általuk kiválasztott témákban, természetesen szakértők közreműködésével.
            A honlapra érdemes regisztrálni, mert több funkció csak így érhető el. Adott tananyagot keresni a felső menüsor Tananyagok fülére kattintva lehet. Választhatunk a felkínált tizenkét tantárgy közül, de megadhatjuk az évfolyamot, kulcsszóra is kereshetünk. Továbbszűrhetünk a népszerűség és a nehézség alapján is. Ha megtaláltuk a keresett videót, akkor azonnal meg is nézhetjük. A videók a honlapba beágyazva vannak, de a letölthetőek a youtube oldaláról is a Videotanár – digitális tananyag csatornáról. A videók nagyjából egy tanóra anyagát foglalják össze.
            A feltöltött videók nem tartalmaznak animációkat, és egyszerű eszközökkel lettek felvéve: általában vagy a képernyőképet látjuk, vagy a narrátor kezét, amint feladatokat old meg. A videotanár honlapján a szerkesztők ki is fejtik, hogy nem steril videókat szeretnének feltölteni, ezért hangsáv sem mindig tökéletes, és többször a narrátor kisebb tévesztéseit is a videóban javítja ki. Több film nemcsak tananyagot közöl, hanem feladatokat is ad, aminek a megoldását is megtekinthetjük.
            A tanulók munkáját nagyban segítheti a videókhoz kapcsolódó teszt (jobbra lenn – Elindítom a tesztet). Itt a kisfilmekhez kapcsolódó online kérdéssor tölthető le változatos feladattípusokkal (igaz-hamis, többszörös választás, sorbarendezés, nyílt kérdések, stb.) Az eredményünket el is menti a rendszer. Többszöri megoldás során össze is hasonlítja a megoldásokat, és azt is nézi, hogy melyik nap mennyit dolgoztunk az alkalmazásban. Az eljátékosítást úgy segíti, hogy pontszámokat lehet gyűjteni, amit később be is lehet váltani nyereményekre.
            Saját feladatlapot (Küldetés) is létrehozhatunk a feltöltött kérdések segítségével, majd meg is oszthatjuk a tesztünket.
            Az oldalról egy tanároknak szóló módszertani füzet is letölthető Izgalmas órák címmel, mellyel a pedagógusokat segítik a szerkesztők a videók modern szemléletű feldolgozásában. A füzet képregényszerűen, vázlatosan van megírva[1]. A rövid instrukciók és leírások hatékony támogatást nyújthatnak (2. ábra). Módszertani segédletként a feladatokhoz kapcsolódó IKT-alkalmazások is fel vannak sorolva.


Zanza tv
          
3. ábra:
3. ábra. Hogyan dolgozzuk fel a videókat?
(Képek forrása: zanza.tv)
 
A honlap a
http://zanza.tv/ címen nyitható meg. A weblap magát „videós okosportál középiskolásoknak” címmel definiálja. A felületen található nagyjából ötperces animációs videókban akár 1-2 tanóra anyagát foglalják össze. Összesen nyolc érettségi tantárgy tananyagát töltötték fel témakörökbe rendezve. Külön figyelmet érdemel, hogy testnevelésből is számos anyag készült el. A portál használatáról a szerkesztők egy kisfilmet is készítettek, amit le lehet tölteni[2]. A honlapon módszertani ajánlást is találhatunk a videók feldolgozásával kapcsolatban (3. ábra). A tesztek online feladatokat tartalmaznak, azonnali kiértékelés lehetséges segítségükkel. A feladatlapok pdf-dokumentumok, melyeket elsősorban kinyomtatva érdemes használni. A tesztekhez és a feladatlapokhoz nemcsak megoldásokat, hanem javasolt feldolgozási időt is mellékeltek a hatékony mérés-értékelés érdekében.
Ha regisztrálunk, akkor követhetjük előrehaladásunkat, és különböző jelvényeket kaphatunk, amiket közösségi oldalakon is megoszthatunk. Meghívhatunk padtársakat, és megnézhetjük az ő eredményeiket is, így összehasonlíthatjuk fejlődésünket.
Az oldalról letölthető videók kifejezetten ötletesek, az animációk kreatívak, és szorosan kapcsolódnak a tananyaghoz, megértésüket nagyban segítik. A videók nagy felbontásúak, a narrátorok hangja jól érthető. A videók, a tesztek és a feladatlapok könnyen feldolgozhatók egyénileg vagy tanári segítséggel.

A cikk megjelent a Közoktatási Magazin 2017. májusi számában, 20-21. o.

No comments:

Post a Comment