Saturday 26 March 2016

Gif-animációk felhasználása az oktatásban - Dinamikus képek


Képzeljünk el egy olyan fájlformátumot, ami rövid mozgóképet játszik le, nem nagy a terjedelme, és nem kell folyamatosan újra megnyomni a lejátszás gombot, mert automatikusan újrajátssza a filmet. A gif-animációk, vagy animgifek ilyen kisfilmek, amelyek segítségével szemléletesebbé tehetjük prezentációinkat vagy más iskolai alkalmazásainkat. Az animációk sokszor többet mondanak el egy témáról, mint egy szövegrészlet vagy állókép.


Szemléletes prezentációk
Hatodikosoknak szerkesztettem természetismeret tantárgyból egy prezentációt. A téma a táplálkozás volt, és egy olyan power point prezentációt (ppt-t) szeretettem volna összeállítani, ami szemléletes, tartalmazza a megfelelő tananyagot, és nem unalmas. Olyan vetítést szerettem volna létrehozni, mely nem statikus, nem csak szövegek és képek vannak benne, hanem valamilyen mozgás is. Mivel néhány perces kisfilmeket nem szerettem volna a ppt-be beágyazni, mert csak rövid, villanásnyi képi információt szerettem volna megosztani, így a gif-animációk mellett döntöttem. A beillesztett képek segítségével jól tudtam szemléltetni a tananyagot általános iskolás szinten, és a gyerekek is érdekesnek tartották az előadást.

Néhány szó a fájlformátumról
A GIF-et (Graphics Interchange Format - grafikus adatcsere formátum) még 1987-ban fejlesztették, és adatvesztés nélküli tömörítéssel hoz létre képformátumot. Kis mérete miatt jól lehet felhasználni internetes alkalmazásokhoz, de csak 256 színt tud megjeleníteni, ami korlátozza alkalmazását jobb minőségű képekhez. Fontos tulajdonsága a formátumnak, hogy animációkat is meg tud jeleníteni. Több képkockát egymás után lejátszva mozgóképet mutat: ezt a lehetőségét lehet jól kihasználni az oktatásban. Az interneten szeretik a webszerkesztők felhasználni, mert dinamikussá teszi az oldalt, például hirdetésekhez (bannerekhez). Az internet hajnalán ezekkel a kis mozgó grafikákkal tették tele az oldalakat, ami egyrészt nagyon zavaró volt, másrészt nem esztétikus.

Szemléltetés animgif segítségével
A gif-animációk nagy előnye, hogy kis méretűek, és nem kell hozzájuk külön lejátszó, egyszerűen bele lehet illeszteni az adott alkalmazásba képként a fájlt, és egyszerűen lejátssza a program. Ilyen programok lehetnek a böngészők (blogok vagy honlapok letöltésekor), prezentációkészítő programok (pl.: Power Point), de nagyon feldobhatja vizuálisan egy Google űrlap, digitális poszter vagy a Kahoot szavazóprogram felületét is egy-egy animgif. (Az említett programok használatát részletesen bemutattam már a Rendszergazda korábbi számaiban)
Jól lehet alkalmazni az animgifeket például folyamat bemutatásakor. A táplálkozás témakörében például a diákok tanultak a nyelés folyamatáról. A nyelésről szóló diában beillesztettem egy olyan gif-animációt, ami végtelenül lejátszva mutat egy röntgenképet egy ételt nyelő emberről. A leíró szöveg mellett így folyamatosan tudtam mutatni a gyerekeknek a garat működését. Ehhez nem kellett kilépnem a programból, és elindítanom egy kisfilmet, csak megmutatni a diát. A gif-animációk fölé beilleszthetünk címkéket is, esetünkben egy nyíllal rámutathatunk a gégefedő porcra. (1. ábra)

1. ábra: Hogyan nyelünk?

A mozgó képekkel a statikus honlapokat jól lehet színesíteni. Például a Kahoot programjában kérdést tettem fel a felhők keletkezéséről. Illusztrációként egy mozgó felhőt tettem a kérdések fölé, ami kis mozgást vitt a feladatba. A képet nemcsak illusztrációként lehet felhasználni: rá lehet kérdezni az adott mozgó felhő fajtájára is.
A képeket jól lehet felhasználni pihentetőként is. Mivel nem várhatjuk el diákjainktól, hogy 45 percet végig figyeljenek a tananyagra, így hatásos lehet, ha humoros vagy meghökkentő animgifet mutatunk nekik. Ebben az esetben olyan animgifet érdemes beilleszteni, ami szorosan nem kapcsolódik a tananyaghoz: ironikusan vagy metaforikusan ábrázol. Ilyenkor egymástól távol álló dolgokat is összekapcsolhatunk, ezzel egyes részleteket kiemelünk, új megvilágításba helyezünk. Hatásos lehet a diákok számára, ha a tömegkultúrából választunk vizuális effekteket, ezzel is közelebb hozhatjuk a tananyaghoz a gyerekeket. Például a táplálkozás témakörében a Simpson család című animációs filmsorozatból választottam egy képet. A gyerekek jól tudták kapcsolni a képhez a tudást: csak annyit kellett kérdeznem, hogy Homér, a családfő milyen egészségtelen ételekkel tornázott − és mindannyian jól tudták a válaszokat. (2. ábra)
Homer szeretne lefogyni...

Az animgifek hatékonyak lehetnek nyelvtanításban is: ebben az esetben a mozgóképet írják le szavak segítségével a tanulók. Csinálhatnak a képek segítségével videószótárat vagy mozgó gondolattérképeket is.

Hogyan tölthetünk le animgifeket?
Egy-egy érdekesebb Gif-animáció megnézése után tanítványaim is kérdezték, hogy honnan lehet ilyen képek letölteni. Egyszerűen a Google keresőbe beírtam a Gif animation szavakat és a keresett téma nevét angolul. Sok találat körül lehet válogatni: a képre jobb egérrel kattintva a mentés másként gombbal lehet lementeni a fájlt, majd később beilleszteni.
Talán a legjobb gyűjtemény a www.giphy.com oldalon található: itt témakörönként is lehet keresni, és a képre ráhúzva a kurzort előzetesen is meg lehet nézni a képet. Sajnos angol nyelven kell keresni, de sok komoly, oktatáshoz kapcsolódó képet is lehet találni.

Hogyan készíthetünk animgifeket?
            Saját magunk is készíthetünk egyszerűen Gif-animációkat állóképekból. Ehhez olyan képeket kell kiválasztani vagy készíteni, amikben csak kis változások vannak, így mozgóképnek hat a folyamat. A www.gifmaker.me oldalon regisztráció nélkül szerkeszthetjük meg saját gif-animációnkat. Középen az Upload images (Képek feltöltése) gombra kattintva tölthetjük fel képeinket. A jobb oldali panelen módosíthatjuk a kész kép nagyságát, az animáció gyorsaságát, illetve beállíthatjuk, hányszor játssza le a program – akár végtelen lejátszást is választhatunk. Az elkészült képeket letölthetjük, de meg is oszthatjuk.
            Animgifeket mozgóképekből is kivághatunk. A Giphy oldalát letöltve jobbra fenn a Create (Elkészít) gombra kattintva YouTube-videó linkjét bemásolva kiválaszthatjuk, hogy melyik percétől kezdve hány perces hosszú animációt kapjunk. Az animációra írhatunk feliratot, végül az elkészült képet beilleszthetjük, megoszthatjuk, vagy letölthetjük.
            A cikkhez tartozó online segédletben érdemes meg is nézni egy-egy példát az animgifekre:
Hullámok felszínalakító munkájaMegjelent: Közoktatási Vezető, 2016. március, 18-19. o.


No comments:

Post a Comment