Thursday 16 August 2018

Pályaorientáció a digitális korban


A 21. században különösen nehéz lehet a fiatalok pályaorientációja, hiszen elképzelhető, hogy olyan munkakörben fognak majd dolgozni, ami ma még nem is létezik. Ugyan a hagyományos szakmák és hivatások is léteznek és keresettek, ám a digitális kor új foglalkozásokat hozott létre, amelyekről sokszor sem a szülők, a gyerekek, de a pedagógusok sem tudnak sokat. Az alábbiakban az új kor kihívásainak megfelelően olyan forrásokat mutatunk be, amik segíthetnek a pályaválasztás segítésében.




 

Pályaorientáció versben elbeszélve

A magyar hátterű szoftverfejlesztő cég, az NNG kiadásában jelent meg egy teljesen új szemléletű pályaorientációs kiadvány. A digitális könyv nemcsak hogy modern, számítógépekhez kötődő foglalkozásokról szól, hanem mindezekről versben olvashatunk. A kötet szerzője Varró Dániel kortárs költő, az irodalom eszközeivel írja le egyes foglalkozások jellemzőit. A verseket Baranyai (B) András illusztrációi teszik teljessé: a gyerekeknek szóló rajzok mókás módon kiemelik a szakmák verses bemutatását.
A robotikai mérnökök természetesen robotokkal foglalkoznak
(Forrás: Varró D. i. m. 12. o.)

A kötet ingyenesen letölthető kétféle módon is: színesen és színező kiadásban[1]. A szerkesztők úgy készítették el a kiadványt, hogy A4-es formátumban tudjuk kinyomtatni a kötetet. A versek elsősorban a 6-10 éves korosztálynak készültek, és segítséget adnak a gyerekek és szüleik pályaválasztásában. Összesen 12 a számítógépekhez, programozáshoz kötődő foglalkozást mutatnak be. Valljuk be, hogy sokunk felnőttként sem tudja megmondani, hogy mivel foglalkozik egy UX designer vagy egy system architect.  A kapcsolódó szövegek és képek segítségével viszont egy általános képet kaphatunk az adott foglalkozásokról. A versek egyfajta kiindulópontot adhatnak ahhoz, hogy a továbbkeresgéljünk a számítástechnikához kapcsolódó foglalkozások között az interneten.

„Ki field teszter akar lenni, sok helyre kell annak menni.”
            A versek ötletesek és érdekesek, egyben segítségükkel képet kaphatunk arról, hogy az adott szakmák képviselői mivel foglalkoznak. A változatos versformák közül egy-egy népdal, vagy klasszikus alkotás allúziója sejlik fel. A stílusuk kifejezetten szórakoztató: a szerző modern angolszász szakszavakat keveri a mindennapi szlenggel és az irodalmi utalásokkal. Például a rendszergazdáról szóló bemutatásban modern és antik szavak metaforájával ismerteti a foglalkozást: „Hősies volnék és szemfüles, én lennék az IT-s Herkules.” A szerző törekszik arra, hogy a gyerekek által használt nyelvezet visszaköszönjön: „Mert ez a szakma tök izgi, robotokat tanítani focizni! Távirányítgatni csak ide-oda annyira baromira imádnék” Az egyes kevésbé ismert, a megértéshez nélkülözhetetlen szakszót külön meg is magyaráznak lapalji jegyzetben. Így például megtudhatjuk, hogy a bug angol szól nemcsak bogarat, hanem programhibát is jelent. A versek segítenek abban, hogy alapszinten, játékosan megismerjük az adott szakmákban mi a célja a munkának, mivel foglalkoznak pontosan, és megmutatja a használt eszközöket.
Hej, a UX designert megismerni bárhol
jelzésszerű skicceiről, szimpla drótvázáról.
Van táblája, cetlije is, ugyan mi más kellhet?
De szívesen állnék én is UX designernek!

A kapcsolódó illusztrációk is nagyban segítik a foglalkozások megismerését. A képek a szakmák képviselőit mutatják be munka közben. Így láthatjuk a munkakörülményeket, a használt eszközöket. Elképzelhetjük, hogy kikkel kell együtt dolgozniuk, vagy a munka folyamatát nagy vonalakban átláthatjuk. Az egyes eszközök vagy folyamatok nevét rá is írták a rajzra a könnyebb érthetőség kedvéért. A rajzok külön érdeme, hogy nemcsak férfiak találhatóak a rajzokon, hanem nők is, így a lányok is láthatják, hogy előttük is nyitva áll a pálya. Nekem különösen tetszik, hogy például a system architect a képen egy várandós kismama!
Programozás kicsiknek és nagyoknak
(Forrás: Varró D. i. m. 4. o.)


Portál a pályaválasztásért
Ha valaki pontosabb és részletesebb leírásokra kíváncsi, akkor érdemes ellátogatnia a Nemzeti Pályaorientációs Portálra (https://palyaorientacio.munka.hu). A honlap különböző célcsoportok érdeklődését tartja szem előtt, így látogathatják akár általános iskolások, középiskolások vagy akár felnőttek is. (A felső menüsorban választhatjuk ki a megfelelő célcsoportot).
Ha kíváncsiak vagyunk egy-egy foglalkozás leírására és munkakörülményeire, akkor a felső menüsor Keresők menüjében a Foglalkozás-kereső pont alatt találhatjuk meg a megfelelő szakmát vagy hivatást. A foglalkozások csoportosítva vannak területek alapján (például oktatás-nevelés vagy informatika), de kereshetünk direkt a foglalkozásra is. Például beírva a rendszergazda szót, a honlap egyből kiadja a foglalkozás leírását. A honlap sajátossága, hogy az előre beállított célcsoport részére mutatja be a szakmát. Például az általános iskolásoknak bemutatott rendszergazda foglalkozása rövid leírással szerepel, kevesebb részlettel és beágyazott kisfilmmel. A felnőtteknek szóló leírásban pedig alapból többféle rendszergazda (adatbázis rendszergazda, SAP rendszergazda, stb.) közül választhatunk. A részletesebb leírásban megtalálhatjuk a főbb tevékenységeket, a munkakör betöltéséhez szükséges képzéseket, a munkakörülményeket és az egészségügyi tényezőket. Ezen kívül tájékoztatást kaphatunk az igényelt érdeklődési irányokról és a jellemző munkamódokról is. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy az általunk kiválasztott szakma képviselői mennyit keresnek, akkor megnézhetjük a Keresők/Bérkereső aloldalon. Például a honlap információi alapján egy rendszergazda alapbére 276 Ft/hó, teljes keresete pedig 315 918 Ft/hó.  
           
A portál a leírásokon kívül még több hasznos funkcióval rendelkezik. Például tanulók regisztráció után kitölthetnek kérdőíveket, melyek segítségével megtudhatják, hogy melyik érdeklődési típusba tartoznak. Az oldalról bemutatkozó kisfilmeket is le lehet tölteni, melyben egy-egy szakma képviselője bemutatja munkáját, a munkája körülményeit, lehetősségeit és nehézségeit.
 
Kép forrása: http://eletpalya.munka.hu/
Mindkét fentebb bemutatott forrás hatékonyan segítheti a pedagógusok munkáját a kisebb gyerekek és a nagyobb tanulók pályaválasztásának segítésében. A pályaorientáció során kulcsfontosságú, hogy a diákok pontosan megismerhessék az adott foglalkozásokat több szempontból is, hiszen ez alapján tudnak reális döntéseket hozni.
 
A cikk megjelent: Guba András: Ha nagy leszek..., Pályaorientáció a digitális korban, Közoktatás Vezető, 2018. június, 14-15. oldal

[1] Varró Dániel: Ha nagy leszek…, NNG, Budapest, 2018. A kiadvány letölthető a https://www.nng.com/hanagyleszek/ oldalról.

1 comment:

  1. Hi,

    Have a nice day. Nice to contact you again. I'm wondering if you could please take a look at our latest DesignEvo V.2.5(web version) and share this app on your site? It has web version, mobile version for Android and iOS as well as Mac version. Have a look:https://www.designevo.com/ 

    It would be much appreciated if you could let me know any of your ideas. If you are interested in writing about it on your site, please feel free to contact me for the coupon code to access its premium packages for free.

    I'm looking forward to your reply.

    Best Regards,

    Candy

    ReplyDelete