Monday 24 June 2013

A digitális videókönyvtár



A YouTube óvodai és iskolai felhasználása

Mozgóképes forradalom
A YouTube-ot a elsősorban szórakozásra használják, ám az oktatásban is forradalmi változásokat hozott. Egyik kollégám szokta mondani, hogy bemegyek a YouTube könyvtárba, és kiveszek néhány videót az órám előtt szemléltetésre. Az egyszerű keresésnek és a hatalmas mennyiségű videónak köszönhetően gyorsan találhatunk megfelelő mozgóképes anyagot óránkra, vagy oszthatjuk meg a szemléltető videót otthoni tanulásra. Segítségével könnyedén bemutathatunk veszélyes vagy iskolai keretek között kivitelezhetetlen kémiai kísérleteket; távoli tájakra kalauzolhatjuk tanítványainkat; hírességekkel nézhetünk eredeti nyelven interjút vagy fizikai animációkat nézhetünk meg.


Funkciók és alkalmazások
A weblapot a www.youtube.com címen lehet elérni. Az oldal 2010 óta magyar nyelvű: a funkciók és menüsorok magyar nyelven érhetők el, de fordítást is kérhetünk idegen nyelvű videókról. Az oldal betöltése után megjelenik egy videólejátszó ablak. Felül a keresőnégyzetbe írhatjuk bele a videó címét vagy a videóhoz kapcsolódó keresőszót. Kattintással kiválaszthatjuk a kiadott listáról a filmet.
Alul jobbra lejátszási módokat választhatunk. Jobbra az első kis négyzetre kattintva teljes képernyőben nézhetjük meg a filmet. Vissza az Esc gombbal juthatunk a kis lejátszóablakhoz. A mellette levő két kisebb négyzetekre kattintva tovább csökkenthetjük vagy növelhetjük a lejátszó nagyságát. Az óra ikonjára kattintva a csatornánkban (bejelentkezés után) a lejátszandó videók listájába helyezhetjük a megjelölt filmet. A fogaskerék ikonjára kattintva a film minőségi beállításait tehetjük meg: minél több pixelt (p) játszik le, annál jobb a felbontása. Mellette a kis téglalapra kattintva a feliratokat módosíthatjuk. Angol nyelvű videóknál automatikusan választható az angol nyelvű felirat, de fordítást is kérhetünk. Általában ezeket nyelvfelismerő programmal készíti el a YouTube, így a minőségük nagyon változó. Vannak olyan videók is, melyeknél a feltöltők készítettek a filmhez feliratot, ilyenkor ezt a CC gombbal lehet bekapcsolni. (A képen ilyen nem látszódik). Egyes filmekhez kommentárokat kapcsoltak a feltöltők, melyekben más filmekhez vagy a feltöltő csatornájához kapcsolódhatnak. Ezek a lejátszás során ugorhatnak elő. Kikapcsolhatjuk őket jobbra az utolsó gombbal egy négyzet lakú szövegbuborék ikonnal.
A videó címe alatt a feltöltő neve olvasható, jelen esetben a zozocam. Ha feliratkozunk a csatornájára, akkor értesítést kapunk emailben, a legújabb feltöltéseiről. Jobbra lenn a nézettséget és a tetszést mutató statisztikák láthatók.

Megosztási lehetőségek
            A videó alatt további funkciókat találhatunk. A Megosztás gombbal egy menüsor nyílik meg, melyben egy megosztási linket láthatunk. Ezt kimásolva beleilleszthetjük e-mailünkbe vagy blogunkba linkként. A mellette levő jelölőnégyzetbe kattintva beírhatjuk, hogy a megosztáskor honnan kezdje játszani a program a videót. Ez például akkor lehet hasznos, ha olyan videót szeretnénk diákjainkkal megosztani, melynek csak egy részlete fontos. Ha tagja vagyunk valamelyik közösségi hálózatnak, akkor az alatta levő ikonokat kiválasztva direkt a programokban is megoszthatjuk.
            A Beágyazás funkcióra kattintva egy html kódot kapunk, mellyel beágyazhatjuk a filmet blogunkba vagy honlapunkba. Itt kiválaszthatjuk, hogy mekkora legyen a videó mérete. Ha listában van feltöltve a videó, akkor kiválaszthatjuk, hogy a lejátszás után lejátssza-e a lista többi tagját is, és melyiktől kezdve. Az E-mail gombra kattintva konkrét e-mail címeket írhatunk be megosztás céljából.
Felül a Hozzáadás gombbal bejelentkezés után saját listánkhoz kapcsolhatjuk a videót. A gomb mellet levő lap alakú ikonra kattintva a videó szövegének átiratát kapjuk meg (nem minden esetben érhető el). A statisztika gombra (grafikon ikonnal) kattintva további adatokat kaphatunk meg a videóról. Végül a zászló ikonnal jelezhetjük, ha a videó sértő tartalommal rendelkezik, vagy valamely jogot sért.

Óvodai felhasználás
            Több gyakorló óvodapedagógust megkérdeztem arról, hogy bemutatnának-e videót foglalkozáson. Válaszukból kiderült, hogy egyértelműen a közvetlen tapasztalatszerzést tartják fontosnak óvodás korban. Tehát mesét vagy éneket mindenképpen saját előadásban adnának elő, nem mások előadásában, levetítve. Ebben a korban nagyon fontos a személyes kontaktus kialakítása. A gyerekek otthon valószínűleg így is túl sok tévét néznek, legalább az óvodában kapjanak másféle élményeket.
            Szemléltető eszköznek sem feltétlenül ajánlják a videókat a megkérdezett pedagógusok. Itt is elsősorban a személyes tapasztalatot részesítenék előnyben, például az egzotikus állatokat is inkább az állatkertben néznék meg.
            Viszont jól működhet egy-egy videó hanganyaga mozgás alatt vagy háttérzenének: ekkor nem elsősorban a kép a fontos. Nagyon hasznosak lehetnek az óvodapedagógusok számára a YouTube videók foglalkozásokra való felkészüléskor. Számtalan hasznos videó található megtanulandó dalokkal vagy kézműves foglalkozásokhoz. Ezek segítségével ötletet lehet meríteni, és pontosan elsajátítani a készítendő tárgy kialakításának lépéseit.
Néhány példa: Hogyan készítsünk papírfát? - http://youtu.be/tXJBbdi4k14
Egyszerű természettudományos kísérletek gyerekeknek - http://youtu.be/F4-Vxi6874k

Szemléltessünk YouTube-bal az iskolában
A teljesség igénye nélkül tantárgyakhoz kapcsolódóan olyan videókat gyűjtöttem össze, melyeket kollégáim ajánlottak, vagy saját magam már kipróbáltam.
            A mohácsi csata ötletes animációs verzióját elkészítették. Történelemből az önálló Magyar Királyság bukása tizedikes anyagához jól felhasználható. (http://youtu.be/K3KiCZDq_C4). Tizedikes tananyaghoz kapcsolódik a rendiség születése témában a hastingsi csata. Itt a bayeux-i szőnyegről láthatunk egy érdekes animációt. (http://youtu.be/LtGoBZ4D4_E)
Kémiából kísérletek elemzésére és levetítésére használható a YouTube, különösen fontos, hogy a kulcsrészeket többször is le lehet vetíteni. Tizenegyedikben például jó demonstrációs anyag a nátrium és klór reakciója. (http://youtu.be/Mx5JJWI2aaw)
Az imprinting (bevésődés) eredményét biológiaórán egy Konrád Lorenzről készült dokumentumfilmen lehet jól tanulmányozni. (http://youtu.be/6-HppwUsMGY)
A legutóbb gondolkoztam, hogy nyelvtanórán hogyan tanítsam a 9. évfolyamon a hangképző szerveket. Nem is igazán a klasszikus nyelvtan témája, a gyerekek meg általában unalmasnak találják. Szerencsére találtam egy National Geographic dokumentumfilmet Steven Tyler hangszalagjairól és működésükről. (http://youtu.be/zQjJ5Alx40g)

Komplexebb iskolai feladatok
A feltöltött videókat nemcsak órai szemléltetésre lehet használni, számos más interaktív vagy innovatív feladat készíthető vele.
            Hasznos lehet, ha egy folyamatot a tanulók mélységében is megértenek. Ebben segíthet egy olyan feladat, mikor előzetes készülés után egy természeti vagy társadalmi folyamatot saját szavaikkal szemléltetnek. Egyik diákom készített saját szavaival alámondással egy ötletes kisfilmet földrajzórára a nap- és holdfogyatkozásról. 
             
            Idegen nyelvek tanulásához hatalmas forrásanyaggal rendelkezik a YouTube. Eredeti hanganyagokkal rendelkező filmeket gyorsan le lehet tölteni. A filmekhez a tanulók elkészíthetik javított felirataikat célnyelven vagy magyarul, és feltölthetik így a filmet. (A jelenlegi feliratok és átiratok sok hibával rendelkeznek.)
Természetesen a tanulók saját filmjeiket is feltölthetik. Ilyenkor adott témában idegen nyelven egy-egy szituációt adnak elő. Tanulságos lehet saját magukat visszanézni és megosztani másokkal.
            Egyik kémiát tanító kollégám mesélte, hogy számos angol nyelven elérhető kísérletleírás van feltöltve. Házi feladatként diákjaitól kérte, hogy válasszanak adott témában videót, és fordítsák le szövegét. Gondoljunk bele, hogy egyrészt a kémiai folyamatot is megtanulhatják a sok megnézés után, és angol nyelvi készségeik is fejlődhetnek!
            Bármely tantárgyhoz gyorsan találhatunk adott témában alkalmas filmet a YouTube-on. Kérdéseket tehetünk fel a filmhez órán, vagy megosztás után otthoni feladathoz. Web 2.0-ás alkalmazásként pedig diákjainkat kérhetjük meg, hogy írjanak egymásnak adott számú kérdést, és osszák meg egymással kérdéseiket, mások pedig válaszoljanak rá. 
(Megjelent: 

Közoktatási Vezető, 2013. március, 62-64. o.)

No comments:

Post a Comment