Friday 21 June 2013

Térkép a táj


A Google Földről nemcsak földrajzosoknak

Virtuális túra olcsón

Bizonyára többen használták már az olvasók a Google Föld programját, még ha másra nem is, csak megnézték saját házukat és lakásukat felülről. Ilyenkor mindenki úgy érzi, mintha saját lakóhelye felett repülne madárként, eközben rácsodálkozik, hogy milyen a lakóháza teteje, és a szomszéd már megint a kertjében tárolja a roncsautóját. Rájövünk arra is, hogy a domborzatot is megtekinthetjük, vagy a környékünkön levő boltba is ellátogathatunk. Egyre távolodva megnézhetjük a Földet kicsiben vagy más egzotikus tájakra is elkalandozhatunk. Egyik barátom minden reggel bekapcsolta a számítógépét, belépett a Google Föld programjába, és megkérdezte, hogy merre menjünk ma: virtuális utazás kispénzűeknek.
A digitális szórakozás mellett viszont a Google Föld nagyon jó oktatási segédanyag is lehet. Ilyenkor szoktak a nem földrajz szakos kollégák fintorogni, hogy jó-jó, földrajzórán nagyon hasznos, de más tantárgyhoz hogyan lehet ezt használni? Szerintem jól alkalmazható más tantárgyakhoz is, csak meg kell találni a megfelelő feladatokat hozzá. Nagyon jó vizuális segédeszköz lehet órán, vagy érdekes házi feladatokat jelölhetünk ki segítségével.


Univerzum a laptopomon

Mint minden műholdas program, ez is katonai alkalmazásként kezdte a Keyhole cég kezelésében, majd lassan mindenki számára elérhető lett. Ma a Google informatikai cégóriás tulajdonában van, és ingyenesen letölthető virtuális földgömbként üzemel. Alapvetően műholdas és légi képeket tartalmaz, megjeleníti a földrajzi koordinátákat és a tengerszint feletti magasságot. Ezen felül nagy mennyiségű földrajzi információt tartalmaz többek között névanyaggal, fényképekkel, videókkal, időjárási-, környezetvédelmi- és közlekedési adatokkal, és még sok mással. Az érdeklődők megtekinthetik épületek 3D-s verzióját, de az utcakép funkcióban települések utcáin is kalandozhatnak. Az óceánokba is belemerülhetünk, de a Földön kívül a csillagos eget vagy a Mars és a Hold felszínét is tanulmányozhatjuk.


Funkciók és gombok

Nézzük meg részletesebben, hogy milyen funkciókat, hogyan használhatunk a programban!

1)      Keresés – ide írhatjuk be a keresendő helyet.

2)      3D néző – itt tekinthetjük meg a földgömböt és a keresett tájakat.

3)      Eszköztár – itt különböző egyéb funkciókat jeleníthetünk meg, illetve kapcsolhatunk ki. Például helyjelölőt tehetünk, megnézhetjük, melyik területekre süt a Nap, átválthatunk az égbolt vagy más égitestek nézetére, ezen kívül távolságot vagy területnagyságot is mérhetünk.

4)      Navigálás – itt lehet továbbmozogni, nagyítani vagy a látószöget változtatni.

5)      Helyek– itt menthetjük vagy szerkeszthetjük helyjelölőinket.

6)      Helyek keresése – helyjelölőink gyors keresése.

7)      Rétegek – különböző földrajzi információs tartalmakat jeleníthetünk meg vagy kapcsolhatunk ki.

8)      Helyzet – megnézhetjük a hely szélességét, hosszúságát, magasságát, a kép szemmagasságát, a letöltés mértékét, a térkép készítésének dátumát


Alkalmazás az oktatásban

Nevezetes helyek keresése
Minden tantárgyhoz kapcsolódik valamilyen formában egy-egy nevezetes hely: az adott tantárgy tudománytörténetéhez vagy magához a tantárgyhoz is. Ilyenkor szemléltetésképpen bemutathatjuk az órán a tanulóknak a helyet, vagy házi feladatként ők is megkereshetik. (Természetesen órai munkában is megkereshetik, ha van lehetőség tanulói laptop vagy számítógép-használatra.)
Vegyünk egy példát az irodalom tanításához az angol reneszánsz dráma témaköréből. Itt tananyagként szerepel Shakespeare londoni Globe színházának színháztechnikai leírása. A Google Földdel szemléletesebbé tehetjük mindezt, mert számos épületet megtalálhatunk háromdimenziós modellben is. Szerencsére a Globe színházat eredeti tervek alapján felépítették, és a 3D-s modellje is elkészült. Így a gyerekek is sokkal könnyebben el tudják képzelni a színházi életet.
Másik ilyen alkalmazás lehet például a történelem tanításában a fontos csaták bemutatása. A programban lehetőség nyílik, hogy a térképekre vonalakat vagy színes sokszögeket rajzoljuk. Így könnyen ábrázolhatunk egy-egy csatát, amit kivetíthetünk vagy megoszthatunk. Például a képen a pákozdi csatát ábrázolva jól látszanak az osztrák és a magyar csapattestek mozgásai. Az eszköztárban az Polygon button ikonra kattintva sokszöget rajzolhatunk. Meghatározhatjuk a sokszög nevét, színét, átlátszóságát, magasságát, de kapcsolhatunk hozzá képet vagy internetes linket is. Ha az Path button ikonra kattintunk, akkor hasonló beállítások után útvonalat rajzolhatunk. A poligonokat és az útvonalakat elmenthetjük, és megoszthatjuk. (A képen a Helyek panelen jól látszik, hogy a különböző csapatoknak más-más a neve; a magyar csapatok zölddel, az osztrák csapatok narancssárgával vannak jelölve.) A kmz-fájl letölthető itt.
Méretarány számítása
A programot jól alkalmazhatjuk matematika tanításához is. Az eszköztár vonalzó funkciójával megmérhetjük a Velencei-tó hosszát (10 km). A monitoron egy adott felbontásban 10 cm-t mérünk hossznak. Mennyi lesz a térkép méretaránya? Egyszerű számítással kiszámíthatjuk, hogy 1:100000 (1/10×1000000).

Kövessünk bálnákat!
Mikor gimnazista koromban biológiából tanultam arról, hogy a bálnák ezer kilométereket képesek úszni az óceánokban, hihetetlennek tartottam. Ma ezeket az adatokat könnyen lehet bemutatni és ellenőrizni. Ha a bal oldali Rétegek panelben az Óceán/Állatok követése négyzetét kipipáljuk, akkor több tengeri megjelölt állat útját tanulmányozhatjuk. Részletes adatokat kaphatunk a megjelölt állatok koráról, neméről, szokásairól, de egy térképet is letölthetünk az állat egy év alatt megtett útjáról. A képen egy közönséges barázdásbálna útja látható a Csendes-óceánban. A több ezer kilométeres utat úgy érte el, hogy felúszott messze északra Alaszkáig, majd visszajött délre Kaliforniáig!

Helyjelölők és Petőfi
A helyjelölők használatával további lehetőségekkel szemléltethetjük a tananyagot. Például bejelölhetjük, merre járt Petőfi Sándor élete során. A helyjelölőket különböző színekkel vagy képekkel csoportosíthatjuk, aszerint, hogy tanulóként, vándorszínészként, katonaként, stb. járt az adott helyen. A helyjelölőkhöz különböző információkat kapcsolhatunk, például megjegyzéseket idézetekkel, vagy linkeket. Ha távolról rátekintünk a Kárpát-medence térképére, akkor láthatjuk, hogy a korabeli útviszonyokhoz képest mennyi helyre elutazott Petőfi.
Jól alkalmazható ez a feladat az életrajz feldolgozásánál, több szakaszra bonthatjuk az életművet, és az adott állomásokat a tanulók helyezik el csoportokban. Az adott helyjelölőkhöz aztán versidézeteket vagy verscímeket kapcsolnak. (A teljes interaktív térkép letölthető a http://geoeduview.blogspot.hu/2012/08/petofi-google-foldon.html címről)



Osztálykirándulás képei
            Érdekes vetítést készíthetünk az osztálykirándulás képeiből, ha megkérjük a tanulókat, hogy töltsék fel képeiket a Panoramio programjával az internetre. Itt minden képet egy helyhez lehet kapcsolni. Így meg lehet tekinteni az elkészült képeket a Google Földben is, ha bal oldali Rétegek panelben kipipálják az Elsődleges adatbázis/Fotók/Panoramio jelölőnégyzetet. A vetítetés során pedig nem kell feltétlenül időrendi sorban haladni, hanem térbeliben is lehet. Csak arra kell figyelni, hogy nem lehetnek a képeken felismerhető arcok, mert azokat gyorsan eltávolítják a program rendszergazdái.


Hogyan ellenőrizhetjük a tanulók munkáját?

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a tanulók házi feladatként oldották meg feladatot a programban, akkor hogyan ellenőrizhetjük munkájukat. A digitális világban ez is könnyen elvégezhető.
Egyrészt a tanulók elmenthetik a megtalált helyet képként a Fájl/Mentés/Kép mentése… funkcióval, és csatolhatják a képet e-mailben. Egyenesen e-mailben is elküldhetik a képet, ha a Fájl/E-mail funkcióban kiválasztják a megfelelő opciót (helyjelző, nézet vagy kép küldése).
Bonyolultabb, szerkesztett térképeket sok helyjelölővel vagy sokszöggel elmenthetjük a Google Föld fájljaként is. Ilyenkor egy mappát készítünk el a Helyek panelben (jobb egérgomb: Hozzáadás/Mappa), majd a mappába húzogatjuk az elmentendő elemeket – helyjelölőket és alakzatokat. Ezután megint jobb egérrel rákattintunk a mappára, és a Hely mentése másként… fülre kattintunk. Választhatunk a kmz és a kml fájlok között – nagy különbség nincs, a kmz fájlok zip programmal tömörítve vannak. Végül az elmentett fájlt csatolva el is lehet küldeni.
Az elkészült térképet a tanulók meg is oszthatják a Google Föld honlapján a Fájl/Megosztás/közzététel… funkcióval. A feltöltés után pedig egy linket küldhetnek el tanáruknak.
(Megjelent: 

Közoktatási Vezető, 2012. október, 45-48. o.)

No comments:

Post a Comment